Як з'явилося
свято?
Вирішено
відзначати свято було в Мумбаї в 2004 році, завданням проведення було звернути
увагу громадськості на труднощі у виробництві чаю, умов праці, а також політики
вартості. День був обраний на 15 грудня не просто так. Оскільки в нічний час на
16 грудня 1773 року, був заснований протест проти «Чайного» закону, який обмежував
права колоністів, у гавані Бостона люди, потопили вантаж з чаєм, загальна вага
його становила 45 тонн. Ці дії ще отримали назву «Бостонське чаювання».
Що входить в традиції цього дня?
Особливу
популярність це свято отримало серед країн, які його виробляють: Шрі-Ланка,
Індія, Непал, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Танзанія. У цих країнах активно проводяться
різні чайні ярмарки. Однак такі ярмарку можна побачити і в Європі, Росії і
Україні, там пропонують дегустувати чаї, а також при бажанні їх придбати.
Як з'явився чай. Популярні легенди
Існує така легенда, по якій пастухи в
давнину спостерігали помітну активність і відмінне здоров'я овець, що
харчуються листям від чайного дерева. Також є безліч легенд, які пов'язані з
імператором з Китаю Шен Нунгом. Ніхто не може сказати точний час його існування,
але відомо, що правив він приблизно 5000 років тому. У перекладі його ім'я
означає Божественний землевласник. Імператор навчав людей роботі з землею,
медицині. Шен Нунг освоював здатності лікувати у рослинності, і варив деякі з
них, в результаті чого виявив чай.
За ще однією легендою імператор
піклувався про здоров'я людей, і наказував усім кип'ятити воду. Одного разу в
таку воду впав листок з чайного дерева, рідина стала коричневого відтінку, а
також ароматною і смачною. Надалі цей напій придбав величезну популярність. За
останнім повір'ям Шен Нунг виконував досліди з отриманням ліків і пробував на
собі здатності рослин з отрутою. Одного разу він «переборщив» з дозою і втратив
свідомість під чайним деревом. З листочків від дерева покотилася роса і
потрапила прямо в рот імператору, ніж прив'яла його почуття. Таким чином, стали
відомі тонізуючі і цілющі властивості чаю. На самому початку чай вважали лікарським
напоєм, який могли вживати виключно царські особи, і лише через деякий час він
став використовуватися більш широко. У перекладі - чай означає молоденький
листочок. На сьогоднішній день в Китаї випускають зелений, чорний, жовтий і
червоний чаї. Головна їх відмінність між собою в рівні обробки самого листа.
Чай застосовується в більш широкому спектрі, ніж раніше. Наприклад, чай може
бути завірений з листя чайного дерева, з використанням різних трав, фруктів і
ягід. Крім того багато знають і пробували чай з липою, м'ятою, а також
іван-чай.
Що цікаво знати про чай?
Є
така легенда, що перший кущ чаю з'явився з-за того, що на землю були викинуті повіки
святого з Китаю, він вирізав їх після того, як несподівано впав у сон під час молитви.
Він був дуже злий на допущену помилку і побажав, щоб більше ніколи не закривалися
очі. Навіть в наш час, щоб позначити чай і повіки в Китаї використовують однаковий
ієрогліф. Кущ чаю вважається самою довготривалою рослиною, оскільки він може
рости і приносити врожай сто, а іноді і більше років.
Як відзначати?
Чайні
традиції отримали свій початок ще за часів правління королеви Вікторії в Англії.
Вона була великою поціновувачкою цього напою і зробила його вживання придворною
церемонією. Більш відома всім церемонія носила назву five o'clock tea , що передбачало
страва з бутербродами та чаєм. Ця традиція була описана в книзі про Алісу в
Країні чудес, де було написано про неймовірне у Божевільного чаювання Бовдура,
який завжди починав пити чай при стрілкою на п'яти.
Немає коментарів:
Дописати коментар