Різдвяний піст розпочинається 28
листопада і закінчується 6 січня, напередодні Різдва Христового. Головною метою
посту є духовне очищення людини.
Тому
піст являє собою не просто відмову від скоромної їжі, але й від гріховних думок,
згубних пристрастей і звичок, з тим, щоб можна було з чистим серцем зустріти
свято Різдва.
Напередодні
посту (заговини) припадає на 27 листопада, день пам'яті святого апостола
Пилипа, звідси й одна з назви посту - Пилипів піст.
Різдвяний піст вважається несуворими. Не
можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Інші
обмеження змінюються залежно від дня тижня.
Якщо
не станеться ніякого свята, то в понеділок, середу і п'ятницю покладається рослинна
їжа без олії, а у вівторок і четвер - з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2
січня, до них додається риба.
Крім
того, риба дозволяється й у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці
(4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам'яті
деяких святих - апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13
грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).
Вважається,
що до свята Різдва Христового люди, що дотримували зимовий піст, приходять з
чистим серцем, душею і тілом. Як же досягти цього на практиці? Передусім
пам'ятай, що новий раціон може бути нітрохи не менш смачним, ніж звичний: просто
він інший.
Умовно піст
можна розділити на три періоди
З 28
листопада по 19 грудня включно найсуворіші дні посту - середа і п'ятниця. У ці
дні можна їсти тільки неварену їжу (так зване сухоїдіння). Зазвичай на стіл
подають хліб, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед. П'ють -
тільки воду, гарячі напої не можна.
Заборонені
вино і олія. По понеділках можна їсти гарячу рослинну їжу (але без олії), а по
вівторках, четвергах, суботах і неділях можна гаряча рослинна їжа, рослинна
олія, риба і вино. 4 грудня (свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці)
нестрогий піст також, на який би день не випало це свято.
З 20
грудня по 1 січня включно пост посилюється. По вівторках і четвергах риба в цей
період заборонена, в іншому ж все залишається так само, як і було до цього.
Тим
не менш, з самого початку посту і по 1 січня включно можна вживати рибу та вино
у вівторок і четвер, коли трапляється святої зі славослів'ям або яке має
пам'ятний знак, а також у понеділок, середу і п'ятницю, збігаються з храмовими
святами або пильнуваннями.
Найсуворіший
піст дотримується з 2 січня по 6 січня - у період передсвята Різдва Христового.
Сухоїдіння поширюється на понеділки, середи і п'ятниці. У вівторок і четвер
можна їсти гарячу рослинну їжу без олії; в суботу і неділю масло дозволено.
Риба і вино під забороною.
Немає коментарів:
Дописати коментар